Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

VÄGA TUGEVA COPYLEFTIGA

Väga tugeva copyleft klauseliga litsents on näiteks GNU Affero General Public Licence (AGPL). See on rohkem suunatud internetis levitatava tarkvara jaoks. Näiteks erinevad teenused ja pilvelahendused. Seda selle pärast, et AGPL puhul loetakse levitamise alla ka üle võrgu levitamist, mida tavaline GPL litsents ei tee.

Mõned näited AGPLi kasutavast tarkvarast, mida olen ka ise kasutanud:

MinIO - Pilvepõhine failiserver mis ühildub Amazon S3 APIga. Olen tööl kasutanud dokumentide, piltide jms sellise talletamiseks. (1)

MongoDB - Kasutas kuni 2018. aastani AGPLi, kuid siis võeti kasutusele SSPL. Tegemist on mitterelatsioonilise andmebaasiga, mida kasutasin pidevalt erinevates kooliprojektides kui õppisin Tartu Kutsehariduskeskuses. (2)


TUGEVA COPYLEFTIGA

Tugeva copyleftiga on näiteks GNU General Public Licence (GPL). Tegemist on AGPList veidi nõrgema litsentsiga. Siin ei arvestata levitamiseks läbi võrgu levitamist.


Näide GPLi kasutavast tarkvarast, mida olen ka ise kasutanud:

WordPress - CMS ehk sisuhaldussüsteem, mis teeb kodulehtede/epoodide/blogide loomise üsna mugavaks. Kasutatakse tavaliselt koostöös MySQL või MariaDB andmebaasidega, mis on mõlemad samuti GPLi all litsenseeritud. (3)


NÕRGA COPYLEFTIGA

Nõrga copyleftiga on näiteks GNU Lesser General Public License (LGPL). Erinevalt tugevast copyleftist, saab siin uut koodi kasutada teise litsentsi alt (VLC media playeri mootori näide all). 

Näide LGPLi kasutavast tarkvarast, mida olen ka ise kasutanud:

VLC media playeri mootor - Meediapleier, mida olen juba aastaid kasutanud. Huvitavalt on VLC ise GPLv2 või GPLv3 litsentsi all, kuid mootor on LGPL litsentsi all. Seda selleks, et lubada mootorit kasutada kolmandate osapoolte rakendustest, aga lastes neil kasutada muid litsente. (4)


PUUDUVA COPYLEFTIGA

Puuduva copyleftiga litsentsi puhul mingeid piiranguid uuele koodile ei seata. Tarkvaraga peab kaasas olema vaid algse copyrighti ja litsentsi teksti. Selline on näiteks MIT litsents.

Näide MIT litsentsi kasutavast tarkvarast, mida olen ka ise kasutanud:

Angular - Raamistik rakenduste kirjutamiseks, mida kasutan tööl igapäevaselt. Kogu lähtekood on avalikult GitHubis üleval ning võid soovi korral oma tahtmise järgi kõike muuta. (5)



1. https://min.io/compliance

2. https://www.mongodb.com/licensing/server-side-public-license

3. https://et.wordpress.org/about/license/

4. https://code.videolan.org/videolan/vlc

5. https://github.com/angular/angular

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Võrgusuhtlus: austa teiste inimeste aega ja võrguühendust

Uus meedia...?

Professionaal või käsitööline?