Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Mis on veebilehe kasutatavus?

Kokkuvõtvalt tähendab veebilehe kasutatavus selle kasutamise lihtsust ja mugavust. Kasutajad tahavad lihtsalt ja mugavalt oma soovitud tulemuseni jõuda. Olgu selleks tulemuseks siis näiteks info saamine või näiteks e-poes ostu tegemine.

Mõned punktid, mis on hea veebilehe kasutatavuse tunnusteks:

  • Navigatsiooni lihtsus - kui menüü on lihtne ning kergesti leitav, on kasutajatel lehel kerge ja mugav liigelda.
  • Kasutajaliides - Kui disain on iganenud või lihtsalt kõikidel seadmetel ei tööta, tõrjub see kasutajaid eemale.
  • Sisu ja graafika vahekord - Pildid on küll toredad, kuid peab leidma sobiva tasakaalu sisu ja graafika vahel. Iga lause järel ei peaks olema pilti, kuna siis on infot raske koguda.
  • Pildid ja videod - Pildid ja videod peavad olema meeldivad, kuna kasutajal kulub umbes 10 sekundit, et lehte hinnata ning ebameeldivuste korral sealt lahkuda.
  • Veebilehe laadimise kiirus - Veebileht peab kiiresti avanema. Mitte kellelegi ei meeldi oodata ning samuti paigutatakse sinu lehekülg siis Google algoritmide abil madalamale. Kahjulik ärile igati pidi.

Näide hea kasutatavusega lehest on näiteks Airbnb.com:


Kui inimesed Airbnb lehele lähevad, siis suure tõenäosusega nad otsivad majutust. Kohe lehele minnes on lehe ülaosas kiirotsing sobivate peatumispaikade jaoks. Esilehel on veel valik huvitavatest sihtkohtadest ning hetkel ka aktuaalne üleskutse Ukraina sõjapõgenike majutamiseks. Lehekülje disain on meeldiv ning seda on lihtne kasutada.

Näide halva kasutatavusega lehest, LINGsCARS.com:

Seda lehte olen varemgi näinud erinevates artiklites, kus räägitakse halvast kasutajakogemusest. Antud automüügisait on tõsiselt värviline ning pikalt vaadates hakkavad vähemalt minul silmad valutama. Disain on vana ning kogu värvipuntra keskelt on raske midagi üles leida.

Konkreetne sait on ilmselt oma välimuse tõttu ka väga palju tuntust kogunud ning mõne võrra võib see nende ärile kaasa aidata?

 1. https://www.userreport.com/blog/website-usability/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Võrgusuhtlus: austa teiste inimeste aega ja võrguühendust

Uus meedia...?

Professionaal või käsitööline?