Professionaal või käsitööline?

Näiteks tarkvaraarenduse maailmas nimetaksin ma programeerijat käsitööliseks ning tarkvaraarendajat professionaaliks.

Programmeerija on töötaja, kes oskab (hästi) koodi kirjatada, testida ja siluda. Ta oskab lähteülesande järgi lahenduse valmis programmeerida, kuid lähteülesannet ennast kirja ei pruugi osata panna. Paistabki justkui nagu liinitööna, et võtad ülesande ette, lahendad ära... ja järgmine.

Tarkvaraarendajalt oodatakse aga rohkem. Tarkvaraarendaja peaks lisaks programmeerija oskustele aru saama kliendi nõudmistest, probleemidest ning oskama need lähteülesanneteks vormistada. See juures mõtleb suurele pildile, mõeldes kogu süsteemile. Oskab suured probleemid murda väiksemateks ning suudab välja mõelda ka mingi lahenduse. 

Selle rolli juurde käib ka rohkem suhtlemist. Kuna mingi suure süsteemi puhul ei saa üks inimene kõike teada, peab tarkvaraarendaja suhtlema erinevate projekti liikmetega, teiste tiimidega jne, et leida kõige mõistlikum lahendus. Samuti oodatakse tarkvaraarendajalt, et ta ona arvamust avaldaks kui midagi on halvasti või saaks paremini. 

Arvan, et kõige rohkem eristabki professionaali käsitöölisest suhtlus ja suuremad kohustused. Käsitööline võib üksi mingi ülesande kallal nokitseda ja siis järgmise võtta, kuid professionaal peab olema rohkem tiimile orienteeritud ning on suuteline kliendi idee algusest lõpuni ellu viima.


1. https://www.rasmussen.edu/degrees/technology/blog/computer-programmer-vs-software-developer/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uus meedia...?

Võrgusuhtlus: austa teiste inimeste aega ja võrguühendust